Великобритания изпраща в Украйна "убиецът на бункери" - високоточната ракета Paveway IV

Тази бомба може да се използва със самолети F-16, които скоро трябва да пристигнат в Украйна

Авиобомба Paveway IV
Авиобомба Paveway IV Източник: Flickr

Украйна ще получи високоточни бомби Paveway IV в следващия пакет военна помощ от Великобритания. Това съобщи журналистът на Би Би Си Джонатан Бийл в своя Twitter. "Последната партида военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще включва бомби Paveway IV", пише той.

 

 

Paveway IV: Какъв вид оръжие е това?

Paveway IV е британска авиационна бомба с общо тегло 230 килограма, оборудвана с лазерни и GPS системи за насочване. Бомбата има и функцията да се взривява на определена височина. Оръжието е комбинация от електронен комплект за насочване и модифицирана бомба с общо предназначение Mk 82 с повишено проникване.

 

Paveway IV има версия, предназначена специално за унищожаване на укрепени бункери, затова е наричана "убиец на бункери". На служба в британската армия тя замени по-старата бомба за разбиване на бункери Paveway III с тегло 910 кг. Както е отбелязано от портала Defense Express, Paveway IV е аналог на американския JDAM-ER и френския AASM Hammer.

 

Тази бомба е едно от стандартните оръжия за британските изтребители Harrier II, Panavia Tornado и Eurofighter Typhoon. Тя може да бъде изстрелвана и от най-новия американски изтребител F-35.

 

Няма доказателства, че тези бомби някога са били използвани с изтребители от съветски тип, които са на въоръжение във въоръжените сили на Украйна. По-рано обаче Украйна успя да комбинира британските ракети Storm Shadow със своите самолети. Също така, на теория, тази бомба може да се използва със самолети F-16, които скоро трябва да пристигнат в Украйна.

 

Известно е, че по време на зимните удари на САЩ и Великобритания по хусите в Йемен са използвани и бомби Paveway IV.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени