Русия отказа да осъди иранския удар срещу Израел

Официалният представител на отдела Мария Захарова обясни тази позиция с факта, че Израел не осъжда ударите на Украйна по територията на Русия

Министерство на външните работи на Русия (руско МВнР)
Министерство на външните работи на Русия (руско МВнР) Източник: МИД РФ

Руското външно министерство излезе с официално изявление във връзка с удара на Иран срещу Израел, който беше извършен в неделя вечер с изстрелването на почти 300 дрона и ракети.

 

В коментар руското външно министерство изрази "загриженост" от инцидента, но отказа да осъди иранската атака, заявявайки, че тя е в съответствие с Устава на ООН.

"Според иранското външно министерство това нападение е предприето в рамките на правото на самозащита в съответствие с член 51 от Устава на ООН в отговор на атаките срещу ирански обекти в региона, включително нападението срещу сградата на консулския отдел на иранското посолство в Дамаск на 1 април, което страната ни остро осъди", пише руското външно министерство, цитирано от РБК

 

Министерството също така подчертава, че Русия многократно е предупреждавала за "нерешените многобройни кризи в Близкия изток, предимно в зоната на палестинско-израелския конфликт". Тези кризи са "подхранвани от безотговорни провокативни действия", заявяват от руското външното министерство.

 

Официалният представител на отдела Мария Захарова обясни тази позиция с факта, че Израел не осъжда ударите на Украйна по територията на Русия.

 

"Припомнете ми кога Израел осъди поне един удар на режима в Киев по руски региони? Не си спомняте? Аз също. Но си спомням редовните изявления в подкрепа на действията на Зеленски от израелски служители", написа Захарова в канала си в Telegram.

 

Постът на Мария Захарова
Постът на Мария Захарова

 

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени