Крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" получава почти половината си финансиране от държавния бюджет

Формацията получава най-голям дял публично финансиране сред всички партии, представени в Бундестага

Алтернатива за Германия
Алтернатива за Германия Източник: EPA

Германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия” (АзГ), която беше класифицирана като предполагаема дясна екстремистка организация от вътрешната разузнавателна агенция, получава почти 50% от финансирането си от държавната хазна, показват нови данни на властите в Берлин, цитирани от ДПА.

 

През 2022 г. общественото финансиране представляваше почти 45% от общия доход на АзГ, в сравнение с малко под 30% за социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, сочат отчетите на партията, публикувани от Бундестага (долната камара на парламента).

 

Това означава, че формацията получава най-голям дял публично финансиране сред всички партии, представени в Бундестага. В абсолютно изражение АзГ получава най-малко финансиране от всички партии през 2022 г. - 10,4 милиона евро.

 

Въпреки това, главно поради много ниските приходи от членски внос - около 3,8 милиона евро, държавното финансиране представлява дял от 44,9% от общите приходи. За сравнение, социалдемократите получават около 47,7 милиона евро държавно финансиране. То обаче представлява само 29,8% от общите приходи, като членският внос в размер на 54,5 милиона евро е 34% от приходите на партията.

 

АзГ беше основана през 2013 г. като предимно евроскептична партия, но оттогава стана известна с крайнодесните си позиции по отношение на имиграцията. През последните месеци тя се изкачи нагоре в социологическите проучвания на фона на недоволството на обществото от споровете в трипартийната управляваща коалиция на канцлера Олаф Шолц.

 

Социологически проучвания сочат, че АзГ може да се окаже най-силната партия в три провинции на местните избори в Източна Германия по-късно тази година. Партията също така печели подкрепа и заради повишеното безпокойство сред много германски избиратели от нарастващия брой мигранти, търсещи убежище в страната.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени