Камерън: Украйна има право да използва британско оръжие по цели в Русия

Първият дипломат на Великобритания приветства дългоочаквания пакет от помощи, гласуван от Конгреса на САЩ, в размер на $60 млрд. долара

Дейвид Камерън
Дейвид Камерън Източник: Пресцентър на МВнР

Британският външен министър Дейвид Камерън обеща в четвъртък три млрд.паунда ($3,74 млрд.) годишна военна помощ за Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо", добавяйки, че Лондон няма възражения срещу използването на оръжие вътре в Русия. Той заяви това в интервю за Ройтерс.

 

Камерън също така заяви, че Украйна има право да използва оръжия, предоставени от Лондон, за да нанася удари по цели на руска територия и зависи от Киев да реши дали да го направи. "Украйна има такова право. Тъй като Русия нанася удари във вътрешността на Украйна, вие може да си обясните защо Украйна чувства необходимостта да се защити. Ще даваме 3 млрд. паунда годишно дотогава, докато е необходимо. Просто изчерпахме всичко, което можехме по отношение на осигуряването на оборудване. Част от това (оборудване) всъщност идва в Украйна днес, докато аз съм тук". 


Камерън, който ръководеше Обединеното кралство през 2010 и 2016 г. като премиер и се върна в политиката едва преди няколко месеца, се срещна с украинския външен министър Дмитро Кулеба и президента Володимир Зеленски по време на второто си посещение в Киев като външен министър.

 

Първият дипломат на Великобритания приветства дългоочаквания пакет от помощи, гласуван от Конгреса на САЩ, в размер на $60 млрд. долара: "Това е абсолютно важно не само по отношение на оръжията, които ще донесе, но и по отношение на морала, който ще донесе на хората тук в Украйна".

 

Камерън обаче не отговори директно на въпроса как според него евентуалното преизбиране на републиканския лидер Доналд Тръмп в Белия дом може да повлияе на подкрепата на САЩ за Украйна: "Не е наша работа да решаваме кого американците избират за свой президент - ще работим с този, когото изберат".

 

 

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени