Врачани почетоха паметта на жертвите от наводнението на 1 май 1966 година

С панихида в село Згориград беше почетена паметта на загиналите

Във Враца почетоха паметта на жертвите от наводнението на 1 май 1966 година
Във Враца почетоха паметта на жертвите от наводнението на 1 май 1966 година Източник: Община Враца
Днес се навършват 58 години от голямото наводнение от 1 май 1966 година, в което стотици жители на село Згориград и Враца губят живота си.
Трагичният инцидент е причинен от скъсване на стената на хвостохранилището на флотационната фабрика към мина "Плакалница".
 
Образувалата се приливна вълна от 500 000 кубически метра тръгва по поречието на Лева, като помита по пътя си къщи заедно с хората в тях.
Близо 3-метровата вълна преминава през Згориград и кварталите на Враца край реката, като отнася стотици хора, които се връщат от първомайска манифестация.
 
Трагичното събитие води до 2 000 ранени, над 310 семейства - останали без дом, 156 разрушени къщи и над 1 000 с отнесени от стихията покриви.
Официалните данни сочат, че загиналите са 118, но според свидетели на събитието техният брой е около 500.
 
С панихида в село Згориград беше почетена паметта на загиналите в наводнението от 1 май 1966 година. На възпоменанието присъстваха Ангел Петров - кмет на село Згориград, народният представител Мартин Харизанов и жители на населеното място. Дълбок поклон пред паметта на загиналите!
 
С панихида в село Згориград беше почетена паметта на загиналите в наводнението от 1 май 1966 година. На възпоменанието присъстваха Ангел Петров - кмет на село Згориград, народният представител Мартин Харизанов и жители на населеното място
С панихида в село Згориград беше почетена паметта на загиналите в наводнението от 1 май 1966 година. На възпоменанието присъстваха Ангел Петров - кмет на село Згориград, народният представител Мартин Харизанов и жители на населеното място Източник: Община Враца

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени