Служителите в Областна администрация - област София готвят безсрочна ефективна стачка

Причината е "обидното увеличение на основните месечни заплати"

Софийска област областен управител
Софийска област областен управител Източник: Zonanews

Служителите и работниците в Областна администрация на област София изразяват своето недоволство от обидното увеличение на основните месечни заплати, приети с Постановление № 79/03.04.2024 г. на Министерски съвет, отчитайки размера на текущите заплати в областната администрация и средната работна заплата за гр. София за м. декември 2023 г., която по данни на НСИ е 2 999 лв. Това съобщиха те в позиция, разпространена до медиите.

 

Съгласно решения на Общото събрание на работниците и служителите, проведено на 04.04.2024 г. и на основание Закона за уреждане на колективните трудови спорове, на 05.04.2024 г. са изпратени искания до работодателя – областния управител на област София, както и до Министерски съвет, тъй като областните администрации са второстепенен разпоредител с бюджетни средства към МС. Преговорите съгласно ЗУКТС ще бъдат водени за максимален срок от 14 дни, считано от получаване на исканията.

 

В случай че в този срок не бъде постигнато споразумение, преговорният процес ще се счита за неуспешен и ще се пристъпи към провеждането на безсрочна ефективна стачка. Тя ще се изрази в преминаване на работа при намален капацитет, като работният процес се осъществява от 9 до 11 ч. всеки работен ден, а в останалото време се преустановява работа изцяло, включително обслужване на граждани, регистриране на преписки и документи, процесуалното представителство по делата, възложени на Областния управител на област София като пълномощник на министъра на регионалното развитие и благоустройството, както и тези, по които той или администрацията е страна, и организационно-техническата подготовка на предстоящите избори за народни представители за Народно събрание и за членове на Европейския парламент от Република България. Стачните действия ще започнат веднага след изтичане на изискуемия 7-дневен срок от уведомлението по чл. 11, ал. 3 от ЗУКТС.

Още от "София-област"

Борисов в Самоков: ГЕРБ ще бъде водещ при съставяне на следващото правителство! (ВИДЕО)

ПП излъгаха целия народ, милиарди потекоха към фирмите им. Много ми се иска българите да разберат как тези хора се облагодетелстваха както не може да си представите през тези 3 години

Прочетете повече прочетете повече

Министър Коритарова: Пътната безопасност е приоритет, възстановяваме поддържането на пътищата

Председателят на ЕЦТП Диана Русинова посочи, че поради липсата на средства и договори през последните години има фатални пропуски в поддържането на пътната инфраструктура

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени