Честваме 148 години от Априлското въстание

Жители и госта на града ще могат да видят и театрализирания спектакъл "Първата пушка", който пресъздава събитията, разиграли се на 20 април 1876 г.

Възстановка на Априлското въстание
Възстановка на Априлското въстание Източник: Zonanews

В Копривщица, където през 1876-та година се дава началото на Априлското въстание, започват честванията по отбелязването на 148-ата годишнина от избухването му. Проявите започват от 19.30 ч. в Народно читалище Хаджи Ненчо Палавеев, където ще се играе театралната постановка "Индже".

 

Вечерта на площад "20 април" ще има възпоменателна заря, а след нея - концерт с участието на народната певица Светла Дукатева. Програмата продължава на 1 май, когато ще бъдат положени цветя на гроба на революционера Тодор Каблешков.

 

Жители и госта на града ще могат да видят и театрализирания спектакъл "Първата пушка", който пресъздава събитията, разиграли се на 20 април 1876 г. Възстановката се осъществява с над 250 самодейци, разказа Райна Пачева от Дирекция на музеите в Копривщица.

 

Възстановка на Априлското въстание
Възстановка на Априлското въстание Източник: Zonanews

Със заупокойна молитва в храма "Св. Никола" и с литийно шествие в Клисура ще бъде поставено началото на честването на 148-а годишнина от избухването на Априлското въстание. В Историческия  музей ще бъде открита изложбата "Светини от април 1876-та", а на площад "20-тиаприл" ще се състои  тържествен митинг-заря.

 

Министър-председателят Димитър Главчев ще приеме почетния строй и ще произнесе слово. По традиция в Клисура утре ще бъдат пресъздадени моменти от подготовката, избухването и потушаването на Априлското въстание. Във възстановката ще участват местни самодейци и членове на Националното дружество "Традиция".

Още от "София-област"

Борисов в Самоков: ГЕРБ ще бъде водещ при съставяне на следващото правителство! (ВИДЕО)

ПП излъгаха целия народ, милиарди потекоха към фирмите им. Много ми се иска българите да разберат как тези хора се облагодетелстваха както не може да си представите през тези 3 години

Прочетете повече прочетете повече

Министър Коритарова: Пътната безопасност е приоритет, възстановяваме поддържането на пътищата

Председателят на ЕЦТП Диана Русинова посочи, че поради липсата на средства и договори през последните години има фатални пропуски в поддържането на пътната инфраструктура

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени