Росен Желязков, а не еврокомисарка - нито настоящата, нито бившата, ще води ГЕРБ към Брюксел

Бившият председател на парламента, когото новото мнозинство свали, се изправя фронтално срещу Никола Минчев по пътя към ЕП

Председателят на НС Росен Желязков
Председателят на НС Росен Желязков Източник: Zonanews

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите, разкрива "24 часа". Името му бе една от най-строго пазените тайни преди регистрацията на листата в ЦИК, крайният срок за което е 7 май. Желязков бе председател на 49-ото народно събрание до предпоследния му ден, когато бе свален с гласовете на ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН.

 

Сега той ще се изправи срещу предшественика си, също свален предсрочно от шефския пост в парламента - Никола Минчев. Той е водачът на евролистата на "Промяната" и ДБ. Освен за Брюксел Желязков ще е начело на листата на ГЕРБ в Благоевград за 50-ото народно събрание - така, както я водеше и за 49-ото.

 

Начело на него юристът изкара 372 турбулентни дни, в които търсеше баланс между една шумна (не)коалиция и още по-шумна опозиция. Често му се налагаше да проявява хладнокръвие, за да предотврати бой и обиди в залата. Помагаше това, че Желязков задаваше дневния ред с типичното си чувство за хумор и диалогичност.

 

Минал е по стълбичката на администрацията - общинска и държавна, опитен е в дебрите на управлението, което бе много ценно за председателя на институция като Народното събрание. А като юрист бе наясно с всички тънкости, за да не остави опозицията да му върти номера. С достойнство прие и събарянето му от поста преди седмица, когато и опонентите обявиха - ходът е не срещу личността на Желязков, а срещу председателя от ГЕРБ. Затова не е неочаквано, че Бойко Борисов му гласува доверие да е начело на евролистата на партията.

 

Изненадващо обаче в нея ще липсват Мария Габриел и Илиана Иванова. Първата бе еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в комисията "Фон дер Лайен", преди да стане вицепремиер в (не)коалицията с ПП-ДБ. Втората е насотящият еврокомисар на България, преди това бе шеф в Европейската сметна палата.

 

Според достоверни източници и двете са пожелали да не влизат в битката за евродепутати. Вероятно Мария Габриел, която не успя да оглави правителството след ротацията, но има сериозни позиции навсякъде в света, ще видим в края на годината в нова международна роля Истината обаче е, че нито Габриел, нито Европейската народна партия, нито ГЕРБ дават детайли за пътя, по който ще поеме едно от най-силните им европейски лица, напуснала поста в ЕК, за да влезе в българската политика.

 

Илиана Иванова пък е сочена в Брюксел като един от най-ефективните еврокомисари. Тя също има завидна кариера там, преди да заеме овакантения от Габриел комисарски пост. Мандатът на комисията "Фон дер Лайен" изтича заедно с този на Европарламента. Следващ председател на ЕК трябва да се избере до месец след клетвата на новите евродепутати, а до 6 месеца след изборите трябва да има и нов състав на комисията. 

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени